Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Παραπέμπεται ο Π. Ψωμιάδης για τρία κακουργήματα

Mε την κατηγορία της απάτης κατ’ εξακολούθηση, που προξένησε συνολική ζημία 58,5 εκατ. ευρώ στους ομολογιούχους της Aspis Capital, με την εν γνώσει του παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών και την αθέμιτη απόκρυψη αληθινών γεγονότων, παραπέμπει η εισαγγελέας πρωτοδικών, Ευγενία Κυβέλου, στο συμβούλιο Πλημμελειοδικών τον Παύλο Ψωμιάδη, τη σύζυγό του Μαρία και την κόρη του Ολγα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που περιήλθε σε γνώση της «Κ», ο κύριος μέτοχος της Ασπίς και οι συγγενείς του κατηγορούνται ότι μεταβίβασαν περιουσιακά στοιχεία της Aspis Capital από την έκδοση ομολογιών ύψους 58,5 εκατ. ευρώ σε άλλες εταιρείες συμφερόντων Παύλου Ψωμιάδη, γνωρίζοντας ότι η προέλευσή τους ήταν παράνομη (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα). Στους 46 ομολογιούχους της προσωπικής εταιρείας του κ. Ψωμιάδη περιλαμβάνεται εκτός από ιδιώτες και «ο λογαριασμός ενίσχυσης και αλληλοβοηθείας Δικηγόρων Ηρακλείου».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι παρουσίαζαν ότι τα ομόλογα αυτά ήταν δήθεν εγγυημένα και τα προωθούσαν «εκμεταλλευόμενοι το δίκτυο των εταιρειών του ομίλου ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, το εμπορικό όνομά της καθώς και εκείνο της τράπεζας Aspis Bank. Παρουσίαζαν στους υποψήφιους επενδυτές ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα ήταν δήθεν εγκεκριμένα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ότι η Aspis Bank είχε εγγυηθεί το κεφάλαιο, παρά το γεγονός ότι η Aspis Capital ήταν απλά προσωπική εταιρεία του Παύλου Ψωμιάδη και της οικογένειάς του με ελάχιστο κεφάλαιο ύψους 60.000 ευρώ. Εκλεινε συνέχεια ισολογισμούς με αρνητικές θέσεις «ενώ ο ισολογισμός της για το έτος 2008, ο οποίος εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια (-12.550.324,69 ευρώ) ουδέποτε δημοσιεύθηκε. Για να θεμελιώσει την αιτιότητα στους ισχυρισμούς της η εισαγγελέας επικαλείται διαδοχικές ροές από τον λογαριασμό της εταιρείας του Παύλου Ψωμιάδη στον προσωπικό του λογαριασμό 102-04-0000279 στην Aspis Bank που στην τριετία 2004-2007 προσεγγίζει τα 30,6 εκατ. ευρώ. Η κατηγορούσα αρχή αναζητεί μέρος των χρημάτων της Capital και στην προσωπική εταιρεία του κ. Ψωμιάδη και της οικογένειάς του Πρόνοια Εμπορική η οποία από το 2006 ώς το 2008 ανήγειρε πολυώροφο κτίριο στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας αξίας τουλάχιστον 17 εκατ. ευρώ.

Στόχος των κατηγορουμένων ήταν εμβάζοντας χρήματα –προϊόντα της κακουργηματικής απάτης- από λογαριασμό σε λογαριασμό να τα αφομοιώσουν «στην οικογενειακή τους περιουσία με νομιμοφανή τρόπο». Τελούσαν έτσι κατ’ επάγγελμα πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η πλευρά Ψωμιάδη αρνείται ότι παραπλάνησε τους ομολογιούχους που γνώριζαν το ρίσκο της τοποθέτησής τους παρά το γεγονός ότι η εισαγγελία κατηγορεί την οικογένεια ότι χρησιμοποίησε και ομάδα των κορυφαίων πωλητών της εταιρείας για να προωθήσει τα ομόλογα. Για τις ίδιες κατηγορίες η εισαγγελία προτείνει την απαλλαγή του στελέχους της ΑΣΠΙΣ Κ. Λ. H εισαγγελέας ζητεί να παραμείνει ο κ. Ψωμιάδης στη φυλακή και να διατηρηθούν οι περιοριστικοί όροι για τα μέλη της οικογένειάς του (εγγύηση 100.000 ευρώ).

Πηγή : www.kathimerini.gr