Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Η αργή απονομή δικαίου κοστίζει ακριβά στο ελληνικό δημόσιο

Τα τελευταία πρόστιμα από το Ευρωδικαστήριο φθάνουν τα 2.300.000 ευρώ, ενώ φέτος οι καταδίκες θα ξεπεράσουν τις 360.

Χαίνουσα πληγή είναι οι βραδείς ρυθμοί στην απονομή δικαίου, που εκτός από την ταλαιπωρία των διαδίκων και το χάσιμο αναρίθμητων εργατοωρών επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με υψηλά πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία «τιμωρεί» τη χώρα μας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αδράνεια που επιδεικνύει στη δικαστική επίλυση χιλιάδων υποθέσεων.

Μόνο για 24 υποθέσεις μέσα στους τελευταίους μήνες, το ελληνικό Δημόσιο καλείται να αποζημιώσει τους προσφεύγοντες με περισσότερα από 2.300.000 ευρώ, καταβάλλοντας επιπλέον και σημαντικά ποσά για τα δικαστικά τους έξοδα! Σε μια μάλιστα ποινική υπόθεση, με 25 διαδίκους, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα απεβίωσαν, και μετά 20 έτη που πέρασαν χωρίς να εκδοθεί απόφαση, το Δημόσιο καλείται να καταβάλει αποζημιώσεις που φθάνουν τα 633.600 ευρώ.

Τα στοιχεία για τη χώρα μας είναι αποκαρδιωτικά. Κατέχει το αρνητικό ρεκόρ να βρίσκεται στις τέσσερις πρώτες χώρες, μεταξύ των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συστηματικά παραβιάζουν τον εύλογο χρόνο στην απονομή της Δικαιοσύνης. Εφιαλτική είναι η εικόνα για την Ιταλία, που πρωταγωνιστεί με 1.139 καταδίκες, την Τουρκία που μετρά 440 καταδικαστικές αποφάσεις και την Πολωνία με 397. Το 2011 οι καταδίκες για τη χώρα μας θα έχουν ξεπεράσει τις 360! Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μας καταδίκασε για καθυστέρηση ακόμη και στο στάδιο της προδικασίας. Χαρακτηριστική είναι η χρηματική αποζημίωση 6.500 ευρώ που επιδικάστηκε σε κατηγορούμενο και ήδη κρατούμενο για άλλες υποθέσεις, γιατί εδώ και 13 χρόνια δεν έχει ακόμη δικαστεί για υπόθεση που τον φέρει ως ηθικό αυτουργό σε πρόκληση ναυαγίου!

Για 23 υποθέσεις το 2010, το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε πάνω από 600.000 ευρώ ως αποζημίωση, ενώ το πρόστιμο για τις καθυστερήσεις έχει εξακοντιστεί σε μερικά εκατομμύρια ευρώ (κατ’ εκτίμηση, πάνω από 3 εκατ.) για περίπου 355 καταδίκες.

Περιμένουν έως 25 χρόνια

Οι διάδικοι, είτε ενάγοντες είτε εναγόμενοι, φθάνουν μέχρι το Στρασβούργο περιγράφοντας τη δικαστική τους περιπέτεια. Για πολλά χρόνια οι υποθέσεις τους έμεναν ακινητοποιημένες στα γρανάζια της ελληνικής δικαιοσύνης. Ορισμένοι μάλιστα παιδεύονται για περισσότερα από 25 χρόνια στα ελληνικά δικαστήρια για να δικαιωθούν τελικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αλλοι πάλι δεν βρίσκουν το δίκιο τους, αφού έχουν αποβιώσει, καθώς η υπόθεσή τους έχει χάσει τον... δρόμο για τις δικαστικές αίθουσες.

Οι εκάστοτε υπουργοί Δικαιοσύνης τα τελευταία 20 χρόνια επιχειρούν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό και προσπαθούν νομοθετικά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ταχύτερης απονομής της, αλλά δυστυχώς το μόνο που καταφέρνουν είναι να μεγαλώνει το «κουβάρι» στα χέρια τους.

Σήμερα, εάν απολυθεί ένας εργαζόμενος παράνομα στην Αθήνα, η δίκη του θα γίνει περί τις αρχές του 2015 και δεν θα επανέλθει στην εργασία του πριν από το 2018. Αν ο δήμος ή πολεοδομία επιβάλλουν παράνομο πρόστιμο σε έναν πολίτη, η διοικητική αντιδικία δεν πρόκειται να τελειώσει εντός της τρέχουσας δεκαετίας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Α.Μ., η οποία απολύθηκε από τη θέση της ταμία από τον Ιππόδρομο και στην προσπάθειά της να ακυρώσει την απόλυσή της, ξεκίνησε έναν δικαστικό Γολγοθά ο οποίος θα κρατήσει τουλάχιστον 10 χρόνια.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του έχει εκδώσει 4.469 καταδικαστικές αποφάσεις με άξονα τη διαπίστωση ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε το άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ που επιβάλλει, μεταξύ άλλων, να επιλύονται οι διαφορές μέσα σε λογική προθεσμία (σε γενικές γραμμές γίνεται δεκτό ότι μία υπόθεση δεν πρέπει να ξεπερνά την 6ετία για την οριστική επίλυσή της).

Καταδικαστήκαμε 4.469 φορές

Σε πολλά εκατομμύρια ανέρχονται τα χρήματα που έχει καταβάλει η χώρα μας στην Ε.Ε. για πρόστιμα όσον αφορά την απονομή δικαιοσύνης. Μπορεί κανείς να φανταστεί το μέγεθος του συνολικού ποσού, αν σκεφθεί τον αριθμό των καταδικαστικών αποφάσεων (4.469 από ιδρύσεως του δικαστηρίου) και το μέσο ύψος του προστίμου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδικάζει πρόστιμα που κυμαίνονται από 3.000 έως 30.000, ανάλογα με την περίπτωση. Δηλαδή ο μέσος όρος κυμαίνεται στις 16.500 ευρώ...

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συνολικά 159 ιατρών που προσέφυγαν στο Στρασβούργο διαμαρτυρόμενοι επειδή τα ελληνικά δικαστήρια εσφαλμένα απέρριψαν τις αξιώσεις τους για υπερωριακά επιδόματα (αναλογούν στο 1/65 επί του βασικού τους μισθού).

Ταυτόχρονα προσέφυγαν κατά του Δημοσίου για τη βραδύτητα στη δικαστική επίλυση των υποθέσεών τους, αφού αγωγές που είχαν κατατεθεί το 1998 τελεσιδίκησαν, 12 χρόνια μετά, το 2010.

Η καθυστέρηση αυτή στοίχισε στο Δημόσιο αποζημίωση που ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ, καθώς καταδικάστηκε να πληρώσει σε κάθε ιατρό τουλάχιστον 18.000 ευρώ συν τα δικαστικά έξοδα.


Της Φωτεινής Καλλίρη
Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100055_10/12/2011_465656