Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παράνομες κατασχέσεις περιουσιών 13 Ελληνοκυπρίων

Δικαστική - απόφαση σταθμός, που αφήνει ανοικτό το πεδίο και για άλλες αγωγές, χαρακτηρίζεται στη Λευκωσία η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδικάζει την Τουρκία για παράνομες κατασχέσεις περιουσιών Ελληνοκυπρίων. 

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε 13 Ελληνοκυπρίους που προσέφυγαν σ΄ αυτό επειδή στερήθηκαν τις περιουσίες τους κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι αποζημιώσεις που οφείλει να καταβάλει η Τουρκία στους 13 Ελληνοκύπριους είναι από 100.000 ευρώ έως και 8.000.000 ευρώ για τον καθένα. Και τούτο γιατί το Δικαστήριο δέχθηκε ότι η Τουρκία προκάλεσε με το άρπαγμα των περιουσιών ηθική και υλική βλάβη στους Ελληνοκύπριους, ενώ με την ίδια απόφαση υποχρεώνεται να πληρώσει και 15.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. Η Τουρκία καταδικάσθηκε για παραβίαση του δικαιώματος του σεβασμού στην ιδιωτική οικογενειακή ζωή.