Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Προαιρετικά απο 1η Μαρτίου η μείωση του κατώτατου μισθού

Από την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσει η μείωση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ έρχονται περικοπές και σε μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές. Μεταξύ των επιδομάτων που συνδέονται με τους μισθούς είναι το επίδομα ανεργίας και το επίδομα κύησης και λοχείας, τα οποία κινδυνεύουν να περικοπούν.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ανακοίνωσε χθες ότι από την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσει η μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22%, η οποία φθάνει στο 32% για τους εργαζομένους που είναι κάτω των 25 ετών.

Ο ίδιος έκανε λόγο για δυνατότητα και όχι για υποχρέωση των εργοδοτών, ενώ διευκρινίσεις αναμένεται να δοθούν από το υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιο που πρόκειται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με 20 παροχές των οποίων το ύψος συνδέεται με τον κατώτατο μισθό. Δηλαδή, ποιες θα ακολουθήσουν τη μείωση και ποιες όχι. Ηδη έχουν εξαιρεθεί από τη μείωση το επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το εξωιδρυματικό επίδομα.

Αναδρομικά οι αλλαγές. 
Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στο καθεστώς των συμβάσεων εργασίας και της εργασίας των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις τράπεζες θα γίνουν αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Μεταξύ άλλων προβλέπονται και τα εξής:

- Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ 24 μήνες έως τις 14/2/2012 ή και περισσότερο λήγουν μετά την παρέλευση ενός έτους, δηλαδή στις 14/2/2013. Το ίδιο ισχύει και για τις διαιτητικές αποφάσεις. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή διαιτητικές αποφάσεις που θα λήξουν ή θα καταγγελθούν μετά τις 14/2/2012 εξακολουθούν να ισχύουν για ένα ακόμη τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου εφαρμόζονται και για εργαζομένους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό.

Μετά την πάροδο του τριμήνου οι όροι που αφορούν τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο της ΣΣΕ ή διαιτητικής απόφασης που λήξει ή καταγγελθεί, καθώς και τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας, εφόσον αυτά προβλέπονται στις οικείες ΣΣΕ ή διαιτητικές αποφάσεις που λήξουν ή καταγγελθούν, εξακολουθούν να ισχύουν ώσπου να αντικατασταθούν με ό,τι συμφωνήσουν εργοδότης και εργαζόμενος με ατομική σύμβαση εργασίας ή τροποποιημένη ατομική σύμβαση εργασίας, νέα συλλογική σύμβαση εργασίας ή διαιτητική απόφαση.

- Η διαιτητική απόφαση υποχρεούται να ρυθμίζει μόνο και κατ' αποκλειστικότητα τον μισθό, ενώ οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση που εκφεύγει του καθορισμού του βασικού μισθού ή/και βασικού ημερομισθίου, περιλαμβανομένων όρων διατηρητικών ρητρών, είναι μη νόμιμη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.