Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Κινητοποιήσεις από τους δικηγόρους

Σε πανελλαδική εγρήγορση βρίσκεται ο δικηγορικός κόσμος της χώρας επικαλούμενος τις «αξιώσεις της Τρόικας».

Ειδικότερα, την Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012, συγκαλείται στις 12 μ. στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, με μοναδικό θέμα: «Αξιώσεις της «Τρόικα» για τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και ουσιαστική κατάργηση του δικηγορικού λειτουργήματος».

Μετά από λίγες ώρες (2.30 μ.μ.) θα συνέλθει την Τρίτη με το ίδιο θέμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Παράλληλα, την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012, συγκαλείται εκτάκτως στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στις 10.30 π.μ. η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του Κράτους και πάλι με το ίδιο μοναδικό θέμα: «Αξιώσεις της «Τρόικα» για τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και ουσιαστική κατάργηση του δικηγορικού λειτουργήματος».
Την ίδια μέρα (Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012) στις 2 μ.μ. στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με θέματα: Ενημέρωση, πολυνομοσχέδιο υπουργείου Δικαιοσύνης, απαιτήσεις της Τρόικα, δικηγορικές εταιρείες, φορολογικό -ασφαλιστικό, και έμμισθοι -νέοι δικηγόροι.

Πάντως, όπως τονίζουν μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, Δικηγορικών Συλλόγων και ειδικά μεγάλων αστικών κέντρων, εκτός Αθηνών, θα υπάρξουν σκληρές κινητοποιήσεις από την πλευρά των δικηγόρων, όπως είναι απεργίες, καταλήψεις δικαστικών μεγάρων κ.λπ.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων, μεταξύ των αξιώσεων της Τρόικα περιλαμβάνονται:

Η τροποποίηση του άρθρου 41 του Ν.Δ. 3026/1954 έτσι ώστε να επιτρέπεται στους συμβολαιογράφους να διενεργούν έρευνες τίτλων ιδιοκτησίας και να ετοιμάζουν τη σχετική έκθεση με απόδειξη αμοιβής η οποία καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία με τον πελάτη.
Η κατάργηση του άρθρου 42 του Ν.Δ. 3026/1954, σχετικά με την υποχρεωτική παράσταση του δικηγόρου, στην κατάρτιση σχεδίων εγγράφων ενώπιον συμβολαιογράφου για μία σειρά νομικών μεταβιβάσεων.

Η κατάργηση του άρθρου 63Α του Ν.Δ. 3026/1954 και η παράλληλη αύξηση του αριθμού εντολέων στους οποίους μπορεί ένας δικηγόρος να παρέχει τις υπηρεσίες του με πάγια περιοδική αμοιβή.
Η κατάργηση του άρθρου 92 του Ν.Δ. 3026/1954 που προβλέπει τον καθορισμό, με υπουργική απόφαση, του ελάχιστου ποσού που οφείλεται στους δικηγόρους οι οποίοι αμείβονται μόνο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν με πάγια περιοδική αμοιβή.

Η κατάργηση του άρθρου 92Α του Ν.Δ. 3026/1954 που προβλέπει την κλίμακα των ελάχιστα μηνιαίων ποσών οι οποίοι οφείλονται στους δικηγόρους που αμείβονται με πάγια περιοδική αμοιβή.

Η τροποποίηση του άρθρου 4γ του Ν. 3898/2010 για τη διαμεσολάβηση στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις προκειμένου να επιτρέπεται σε μη δικηγόρους να αδειοδοτούνται ως διαμεσολαβητές σε υποθέσεις εκτός των περιπτώσεων διασυνοριακής διαμεσολάβησης.



Πηγή : www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ