Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Συμβολαιογράφοι: Υπηρεσίες μιας στάσης για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Να μηδενίσει τις επισκέψεις των φορολογούμενων στα τμήματα φορολογίας Κεφαλαίου των εφοριών σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου του ΥΠΟΙΚ για σταδιακή κατάργηση της ανάγκης των φορολογούμενων να επισκέπτονται τις εφορίες για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών τους προωθείται η ανάληψη όλων των φορολογικών διαδικασιών που αφορούν στην φορολογία μεταβιβάσεων ακινήτων στους συμβολαιογράφους.

Ειδικότερα, οι συμβολαιογράφοι θα αναλαμβάνουν όχι μόνο να συμπληρώνουν τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεάς, κληρονομιάς και γονικής παροχής αλλά και να τις υποβάλουν οι ίδιοι ηλεκτρονικά στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, να βεβαιώνουν το σχετικό φόρο, να εκδίδουν το ειδοποιητήριο πληρωμής του φόρου, να το παραδίδουν στο φορολογούμενο και ο τελευταίος να πηγαίνει στην τράπεζα προκειμένου να τον εξοφλήσει.

Με βάση το νέο σύστημα εξυπηρέτησης των φορολογούμενων μέσω των συμβολαιογράφων, οι τελευταίοι θα αναλαμβάνουν αν ενημερώνουν και την μερίδα κάθε φορολογούμενου στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσίας του προκειμένου να δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις κατάργησης στο μέλλον και του εντύπου ακίνητης περιουσίας Ε9.

Για την σταδιακό περιορισμό των επισκέψεων των φορολογούμενων στις εφορίες το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει και άλλες παρεμβάσεις όπως:

-τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας υποβολής της φορολογικής δήλωσης μέσω ίντερνετ. Από φέτος όλοι οι φορολογούμενοι (πλην των συνταξιούχων)με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέσω του διαδικτύου. Φέτος όλοι οι φορολογούμενοι έχουν την ίδια προθεσμία προκειμένου να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση: την 15η Ιουνίου 2012.

-την έναρξη παροχής εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου μιας νέας ιντερνετικής υπηρεσίας. Θα επιτρέπει στους φορολογούμενους να δηλώνουν ηλεκτρονικά μεταβολές στα στοιχεία Μητρώου τους. Για παράδειγμα, θα δηλώνουν αλλαγή της διεύθυνσης κατοικίας τους και της οικογενειακής τους κατάστασης μέσω ίντερνετ χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στην εφορία.

-η ηλεκτρονική υποβολή των μισθωτηρίων ακινήτων στη ΓΓΠΣ. Σήμερα όλα τα μισθωτήρια συμβόλαια θα πρέπει να θεωρούνται με επίσκεψη του φορολογούμενου στο τμήμα Εισοδήματος Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας. 

Πηγή: http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4705660