Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ: ερωτήσεις και απαντήσεις για τις συνέπειες του νόμου.

Είναι δεδομένο ότι για την ασφάλεια όλων όσων βρίσκονται στους δρόμους, το πιο απλό πράγμα που μπορεί να συμβεί είναι οι οδηγοί οχημάτων να μην πίνουν. Υπάρχει μία περίπτωση να μην επηρεαστεί η οδήγηση σημαντικά, όταν η κατανάλωση αλκοόλ είναι πραγματικά πολύ μικρή, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί ποια είναι αυτή η ποσότητα, καθώς υπάρχουν πολυάριθμοι παράγοντες που το καθορίζουν για τον κάθε άνθρωπο. Επομένως, το ασφαλέστερο για όλους είναι να μην πιουν καθόλου.

Οι κυρώσεις, ποινικές και διοικητικές, που θα αναφερθούν στη συνέχεια, είναι το λιγότερο που μπορεί να συμβεί σε οδηγό που πίνει και οδηγεί, αυτό είναι προφανές σε όλους...
Για λόγους πιο απλής δομής του άρθρου θα ασχοληθούμε με τη πιο συνηθισμένη μέθοδο για τη μέτρηση αλκοόλ, δηλαδή, τη μέτρηση που γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου.

Ποιός νόμος εφαρμόζεται σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ;
Εφαρμόζεται το άρθρο 42 του νόμου 2696/1999, δηλαδή του ΚΩΔΙΚΑ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, όπως έχει τροποποιηθεί σήμερα και έχει τον τίτλο:Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών”.

Ποιά είναι τα όρια της κατανάλωσης αλκοόλ;
Τα όρια που θέτει ο νόμος είναι πολύ χαμηλά. Συγκεκριμένα, ο οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος όταν το ποσοστό αυτού στον οργανισμό είναι από 0,10 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου.

Πόσο εύκολο είναι να υπερβεί κάποιος το όριο του νόμου:
Αρκετά εύκολο, αφού αρκεί λ.χ. η κατανάλωση μίας μπύρας των 500 ml με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%. Γενικά, ισχύει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αιθυλική αλκοόλη τόσο λιγότερη ποσότητα είναι ικανή για να μας οδηγήσει να ξεπεράσουμε το νόμιμο όριο.

Ποιές είναι γενικά οι κυρώσεις, αν βρεθεί κάποιος να έχει πιει παραπάνω από το νόμιμο όριο;
Στο νόμο υπάρχει διαβάθμιση στη βαρύτητα της ποινής, ανάλογα με την ποσότητα του αλκοόλ που έχει καταναλώσει κάποιος. Έτσι, όσο περισσότερο έχει πιει κάποιος, τόσο αυστηρότερη είναι η ποινή. Οι ποινές ξεκινούν από διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ με ακινητοποίηση οχήματος και φθάνουν μέχρι ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και διοικητικό πρόστιμο τουλάχιστον δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ, καθώς και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για πέντε (5) χρόνια.

Αν έχει καταναλώσει κάποιος πολύ λίγη ποσότητα αλκοόλ, τί κυρώσεις θα έχει:
Τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του κυμαίνεται από 0,10 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου.

Αν έχει πιει κάποιος αρκετά, τί κυρώσεις θα έχει;
Τιμωρείται με κράτηση μέχρι έξι (6) μηνών και πρόστιμο μέχρι τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και ακινητοποίηση οχήματος, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεομενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου. Στην περίπτωση αυτή η άδεια ικανότητας οδηγού επιστρέφεται μετά την παρέλευση του τριμήνου, μόνο με την προσκόμιση του αποδεικτικού καταβολής του διοικητικού προστίμου.

Αν έχει πιει κάποιος πολύ, τί κυρώσεις θα έχει;
Τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) μηνών έως 5 έτη, διοικητικό πρόστιμο χιλίων διακοσίων (1.200,00) ευρώ και αφαίρεση, επιτόπου, της άδειας ικανότητας οδηγού για εκατόν ογδόντα (180) ημέρες, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εμπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου. Στην περίπτωση αυτή η άδεια ικανότητας οδηγού επιστρέφεται μετά την παρέλευση του εξαμήνου, μόνο με την προσκόμιση αποδεικτικού καταβολής του διοικητικού προστίμου.

Με το αυτοκίνητο τί γίνεται, αν κάποιος οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ;
Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις το όχημα ακινητοποιείται υποχρεωτικά και φυλάσσεται.


Με τον οδηγό τί γίνεται;
Το πιθανότερο σενάριο είναι ο οδηγός να περάσει τη νύχτα στο αυτόφωρο. Αν μάλιστα ο έλεγχος γίνει Σάββατο βράδυ, ο οδηγός “κερδίζει” άλλη μία διανυκτέρευση στο αυτόφωρο, μέχρι τη Δευτέρα το πρωί!

Αν αρνηθεί κάποιος να υποβληθεί σε έλεγχο, τί συμβαίνει;
Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να αρνηθεί να υποβληθεί σε έλεγχο και να γλιτώσει... Ωστόσο, ο νόμος έχει προβλέψει και γι' αυτό: όποιος αρνείται να υποβληθεί σε έλεγχο για τη διαπίστωση ύπαρξης στον οργανισμό του οινοπνεύματος τεκμαίρεται ότι η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 1,10 gr/l σύμφωνα με τη μέθοδο της αιμοληψίας, που είναι η βαρύτερη περίπτωση και έχει τις αντίστοιχες συνέπειες.

Αν κάποιος συλληφθεί για δεύτερη φορά να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ, τί κυρώσεις θα έχει;
Αν τυχόν ο οδηγός ξανακάνει το ίδιο λάθος για δεύτερη φορά εντός δύο ετών, τότε τα πράγματα σοβαρεύουν πολύ περισσότερο και οι ποινές είναι πολύ πιο αυστηρές. Έτσι, επιβάλλεται για κάθε περαιτέρω παράβαση ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και διοικητικό πρόστιμο τουλάχιστον δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ, καθώς και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για πέντε (5) χρόνια. Στις περιπτώσεις αυτές, η άδεια ικανότητας οδηγού επιστρέφεται μετά την παρέλευση του συνολικού χρόνου αφαίρεσης της, μόνο με την προσκόμιση αποδεικτικού καταβολής των διοικητικών προστίμων.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα πρέπει να ξέρω για τις συνέπειες της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ;
Στις παραπάνω περιπτώσεις που η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εμπνεόμενου αέρα, δηλαδή στη βαρύτερη περίπτωση, ή που ο οδηγός ξανακάνει το ίδιο λάθος για δεύτερη φορά και υπερβεί τα νόμιμα όρια κατανάλωσης αλκοόλ, η παράβαση τιμωρείται, παράλληλα και ανεξάρτητα από τις ποινικές και λοιπές κυρώσεις και με την ποινή της αφαίρεσης των κρατικών πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για χρονικό διάστημα από δέκα (10) ημέρες έως έξι (6) μήνες, η οποία επιβάλλεται από το δικαστήριο, όταν βρεθεί κατηγορούμενος για το αδίκημα της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Τί μπορεί να κάνει κάποιος, αν συλληφθεί να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ;
Το καλύτερο που μπορεί να κάνει, είναι να επικοινωνήσει άμεσα και να συμβουλευτεί εξειδικευμένο δικηγόρο. Η νομοθεσία που αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύπλοκη, καθώς οι συνέπειες είναι ποινικές αλλά και διοικητικές. Επιπλέον, οι συνθήκες κάθε περίπτωσης είναι διαφορετικές και παίζουν μεγάλο ρόλο στην έκβαση κάθε υπόθεσης. Αν μάλιστα έχει προκληθεί τροχαίο ατύχημα, τότε προσθέτονται και άλλες σοβαρές ποινικές κυρώσεις.
Το άρθρο αυτό είναι μία γενική παρουσίαση των συνεπειών που μπορεί να έχει κανείς, αν συλληφθεί να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ. Για τη νομική κάλυψη και υπεράσπισή σας, συμβουλευτείτε εξειδικευμένο Δικηγορικό Γραφείο.