Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Τελεσίγραφο της Ευρώπης για τις συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει με δημόσια δήλωση την αγανάκτησή της προς τη χώρα μας, επειδή δεν συμμορφώνεται στις συστάσεις για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές, καθώς και στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών. Τέτοια δημόσια δήλωση-τελεσίγραφο εκδίδεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Επιτροπής. 
Στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, αναφέρεται ξεχωριστά η συνεχιζόμενη μη ανταπόκριση της Ελλάδας στο να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της και να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης φυλακισμένων και αλλοδαπών, ενώ υπογραμμίζεται ότι «η CPT δεν είχε άλλη επιλογή, για τον συνετισμό της χώρας, παρά να προχωρήσει στην έκδοση αυτής της δήλωσης».

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων αναγκάσθηκε να επικαλεσθεί το άρθρο 10 του ιδρυτικού της Κανονισμού, με βάση το οποίο «η έκδοση δημόσιας δήλωσης, αποτελεί την ύστατη προσπάθεια συνετισμού ενός κράτους-μέλους, που αρνείται να βελτιώσει την κατάσταση στις φυλακές και τα κέντρα κράτησης, υπό το πρίσμα των συστάσεων της Επιτροπής».

Η Επιτροπή αναφέρει ότι, από το 1993 που επισκέφθηκε για πρώτη φορά φυλακές και κρατητήρια στην Ελλάδα μέχρι και την πρόσφατη επίσκεψη της τον Ιανουάριο του 2011, η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές και στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών αντί να βελτιώνεται, γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπη.

«Οι πληροφορίες και τα στοιχεία που μας έδωσαν οι ελληνικές αρχές στην τελευταία μας επίσκεψη ήταν αναξιόπιστα», τονίζει η Επιτροπή και αναφέρει ότι:

«Οι παράνομοι αλλοδαποί στοιβάζονται, για βδομάδες ή και μήνες, σε χώρους που δεν έχουν επαρκή εξαερισμό και φωτισμό καθώς και συνθήκες στοιχειώδους υγιεινής. Σε όλα σχεδόν τα αστυνομικά τμήματα της χώρας, κρατούνται μαζί άνδρες, γυναίκες και ανήλικα παιδιά».

Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές είναι κατάφωρα αντίθετες προς τις διατάξεις που απαγορεύουν την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, με κυρίαρχη διαπίστωση την «αποθήκευση κρατουμένων» στις φυλακές Κορυδαλλού και Δομοκού.

Με τη δήλωση της Επιτροπής καλούνται οι ελληνικές αρχές να αναγνωρίσουν ότι το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, δεν είναι σε θέση να προσφέρει συνθήκες ασφάλειας και προστασίας των κρατουμένων.