Με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει τον προβληματισμό του για το εξαιρετικά σοβαρό ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 οι γεννηθέντες το 1997, οι οποίοι υπολογίζονται περί τα 100.000 άτομα.
Σε αυτήν προτείνονται δύο εναλλακτικές νομικές λύσεις για να βρεθεί μια διέξοδος, για δικαιοκρατικούς λόγους στοιχειώδους εντιμότητας του κράτους απέναντι στους νέους εκλογείς, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Ειδικότερα προτείνεται:
-είτε να τροποποιηθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το άρθρο 10 παρ. 1 του π.δ. 26/2012 , που ορίζει ότι η εγγραφή κάθε νέας γενιάς εκλογέων στους καταλόγους διενεργείται αυτεπάγγελτα από 1η έως τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να επιτραπεί πέραν πάσης αμφισβήτησης η εγγραφή ακόμα και κατά μήνα Ιανουάριο
-είτε να παραγγελθεί με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών προς τις Εφορευτικές Επιτροπές η εφαρμογή, ειδικά για τους δεκαοκταετείς, της επικουρικής διαδικασίας του άρθρου 8 § 4-5 πδ 26/2012,σύμφωνα με το οποίο οι παραλειφθέντες εκλογείς ψηφίζουν με απλή επίδειξη πιστοποιητικού εγγραφής σε δημοτολόγιο.
Επίσης, στην επιστολή αναλύονται τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε εναλλακτικής, ενώ χαρακτηρίζεται ως ασφαλέστερη νομικά η πρώτη εναλλακτική, αλλά παράλληλα θεωρείται η δεύτερη ως πιο απλή στην υλοποίησή της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εσωτερικών παρείχε διευκρινίσεις στις 7 Ιανουαρίου σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, με τις οποίες είχε αποκλειστεί κάθε νομική δυνατότητα του Υπουργού Εσωτερικών για οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου οι γεννηθέντες το έτος 1997 να ψηφίσουν στις Βουλευτικές εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015.
Πηγή:www.lawnet.gr