Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Επεκτείνεται το επίδομα ανεργίας και για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Καθορίστηκαν τα κριτήρια με τα οποία θα παίρνουν επίδομα ανεργίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, σύμφωνα με όσα είπε την Τετάρτη στη ΝΕΤ ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης.

«Έχουμε ετοιμάσει την απόφαση με τα κριτήρια προκειμένου να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες ακόμα» είπε.

«Για να πάρει κάποιος το επίδομα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένος, να έχει καταβάλει εισφορές για έναν χρόνο και να έχει διακόψει τη δραστηριότητά του για τρεις μήνες. Θα υπάρχει και εισοδηματικό κριτήριο: 50.000 ευρώ καθαρά εισοδήματα για τρία χρόνια αθροιστικά και, αντίστοιχα, καθαρά εισοδήματα 80.000 ευρώ ως οικογενειακά έσοδα» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ από 1/1/2011, παράλληλα με τις μηνιαίες εισφορές Κλάδου Σύνταξης και Κλάδου Υγείας, είναι υποχρεωτική η καταβολή επιπλέον εισφοράς 10 ευρώ για όλους τους ασφαλισμένους (παλαιούς και νέους), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν.3986/2011 υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας ΟΑΕΔ.