Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΞΕΚΙΝΗΣΕ - ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ- Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, υπαλλήλου της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, ξεκίνησε χθες επί της ουσίας η δίκη για κακουργηματική πλαστογραφία μετά χρήσεως κατά του πρώην προέδρου του ομίλου «Ασπίς», Π. Ψωμιάδη, μια δίκη που -σύμφωνα με τον εισαγγελέα της έδρας, κ. Μπρη- αποτελεί «τη μοναδική δυνατότητα για να διαλευκανθεί στο σύνολό της αυτή η υπόθεση».

Πρόκειται για τη δικογραφία που αφορά την -κατά την κατηγορία- πλαστή εγγυητική επιστολή, ύψους 550 εκατ. ευρώ, την οποία φέρεται ότι προσκόμισε ο επιχειρηματίας στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί η ασφαλιστική «Ασπίς Πρόνοια».

Το εδώλιο πάντως ήταν κενό από κατηγορουμένους. Τόσο ο Π. Ψωμιάδης, που αν και προσωρινά κρατούμενος δεν επιθυμεί να παρίσταται στη διαδικασία, όσο και ο συνεργάτης του Ανδρ. Λοΐζου εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους. Στα έδρανα της πολιτικής αγωγής βρίσκονται η εταιρεία «Ασπίς» και το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το δικαστήριο απέβαλε από τη θέση αυτή τους επενδυτές που ζημιώθηκαν από τις δραστηριότητες της «Ασπίς», καθώς έκρινε ότι δεν έχουν έννομο συμφέρον.

Πρώτος μάρτυρας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο συνεδρίασε πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα με την υποβολή ενστάσεων, ήταν ο υπάλληλος της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, κ. Βάσης. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, το καλοκαίρι του 2009, όταν υπήρχε ήδη πρόβλημα με την επιχείρηση, ο Π. Ψωμιάδης εκταμίευε χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό και «συγχρόνως αγόραζε ακίνητα, τα οποία και υπερτιμούσε».

Αναφορικά με την εγγυητική επιστολή των 550 εκατ. ευρώ, που φέρεται ότι προσκομίστηκε, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι όταν έφτασε την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, υπήρξε προβληματισμός. Οπως είπε, «ρωτήσαμε την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία απάντησε ότι το έγγραφο δεν είναι γνήσιο και μετά λάβαμε επιστολή από τον Π. Ψωμιάδη ότι είναι η εγγυητική επιστολή. Με τον τρόπο αυτό θα κέρδιζε 72 ώρες».

Υπεράσπιση: «Τι πιστεύετε ότι σκόπευε με αυτή την ενέργεια;»

Μάρτυρας: «Ηθελε να καταφέρει να βρει χρήματα. Είχαμε λάβει επιστολές από διάφορους ότι πρόκειται να εισφέρουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης. Θέλω να πιστεύω ότι δεν προσπάθησε σώνει και καλά να κοροϊδέψει τόσους ανθρώπους».

Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου.