Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Οι αλλαγές στα εργασιακά

Τη δυνατότητα αλλά όχι την υποχρέωση των εργοδοτών να μειώσουν τους κατώτατους μισθούς της ΕΓΣΣΕ επικύρωσε απόφαση του Υπουργικού, σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες έχουν την δυνατότητα μείωσης του κατώτατου μισθού κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών με αναδρομική ισχύ μάλιστα από τις 14 Φεβρουαρίου, νομιμοποιώντας όσες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε μειώσεις μισθών από αυτή την ημερομηνία ή έχουν προσλάβει νέους με μισθό 510€.

Παράλληλα η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου δίνει περιθώριο μέχρι τα μέσα Μαΐου σε εργαζόμενους και εργοδότες προκειμένου να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων, ακόμη και σε περιπτώσεις που οι προηγούμενες κλαδικές έχουν λήξει προ πολλού, ενώ για τις συμβάσεις που βρίσκονται ακόμη σε ισχύ το τρίμηνο αρχίζει να μετρά μετά την λήξη τους.

Η μετενέργεια, δηλαδή η τρίμηνη προστασία των συμβάσεων, περιορίζεται από τους 6 μήνες στους 3 και μετά την παρέλευσή της ο εργαζόμενος επιστρέφει στον βασικό μισθό της κλαδικής, διατηρώντας τις ωριμάνσεις, το επίδομα τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας.

Οι συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ εδώ και 24 μήνες λήγουν υποχρεωτικά μετά την παρέλευση ενός έτους, ενώ η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων δεν μπορεί να ξεπερνά τα 3 χρόνια.

Με την απόφαση του Υπουργικού συμβουλίου προβλέπεται ότι η προσφυγή στη διαιτησία μπορεί πλέον να γίνεται μόνο με την σύμφωνη γνώμη εργαζομένων - εργοδοτών και οι διαιτητικές αποφάσεις θα αφορούν μόνο στους μισθούς.

Οι ωριμάνσεις αναστέλλονται μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10% ενώ καταργείται η μονιμότητα σε Τράπεζες και ΔΕΚΟ.

OI ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

- Δυνατότητα αλλά όχι υποχρέωση του εργοδότη η μείωση κατώτατου μισθού
- Αναδρομική ισχύ από 14/2/2012 στη μείωση κατά 22% στον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ
- Αναδρομική ισχύ από 14/2/2012 στη μείωση κατά 32% στον κατώτατο της ΕΓΣΣΕ για νέους κάτω των 25 ετών
- Τρίμηνη παράταση για την διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων

- Περιορισμός μετενέργειας στους 3 μήνες
- Συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ 24 μήνες λήγουν μετά την παρέλευση 1 έτους
- Μέγιστη διάρκεια συλλογικών συμβάσεων => 3 χρόνια

- Προσφυγή στη διαιτησία με σύμφωνη γνώμη εργαζομένων- εργοδοτών, μόνο για το μισθό
- Αναστολή ωριμάνσεων μέχρι να μειωθεί η ανεργία κάτω από το 10%
- Κατάργηση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες.