Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Νέοι δικηγόροι στις... φάμπρικες της Γερμανίας

Είναι νέοι, είναι δικηγόροι και είναι... άνεργοι. Χιλιάδες πτυχιούχοι της Νομικής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός χώρος στην «αγορά εργασίας» που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Η οικονομική κρίση και ο «συνωστισμός» που έχει δημιουργηθεί έχουν κυριολεκτικά «τσακίσει» ένα επάγγελμα που στο παρελθόν αρκετοί το χαρακτήριζαν προνομιακό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί νέοι δικηγόροι έχουν παραδώσει την ταυτότητά τους στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και έχουν ξενιτευτεί, επιλέγοντας να εργαστούν ακόμη και σε ταβέρνες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα όσων αποφασίζουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στη χώρα μας αμείβεται με χρηματικά ποσά που και οι ίδιοι τα χαρακτηρίζουν ως... χαρτζιλίκι!

Τρεις παραστάσεις το χρόνο

Ενδεικτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Περίπου 1.600 νέοι που έχουν ώς πέντε έτη δικηγορίας «κόβουν» κατά μέσο όρο λίγο πάνω από τρεις παραστάσεις σε δικαστήρια ετησίως! Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και για το ποσοστό των δικηγόρων με επαγγελματική δραστηριότητα πέντε έως δέκα ετών. Πρόκειται για 1.363 μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στο καθένα από τα οποία αντιστοιχούν κατά μέσο όρο εννιά παραστάσεις κάθε χρόνο.

«Αυτό που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του συλλόγου μας τα τελευταία χρόνια είναι ότι περίπου το 60% των μελών μας κατά μέσο όρο έχει τέσσερις έως πέντε παραστάσεις σε δικαστήρια κάθε χρόνο. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ειδικά στους νέους. Σε αρκετές περιπτώσεις οι πελάτες δεν πληρώνουν, ενώ κάποιοι επιλέγουν να πάνε στα ποινικά δικαστήρια χωρίς να έχουν εκπροσώπηση από δικηγόρο. Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί στο σύλλογο και οι αιτήσεις για νομική βοήθεια από πολίτες με οικονομικά προβλήματα», είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης.

Μέρισμα... 30 ευρώ!

Πρόσφατα τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είδαν να μπαίνει στους λογαριασμούς τους μέρισμα εξαμήνου το οποίο «καθαρά» χρήματα ήταν 30 ευρώ! Πρόκειται για το χαμηλότερο μέρισμα που έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία του συλλόγου, γεγονός που δικαιολογείται κυρίως από το γεγονός ότι τα συμβόλαια ακινήτων είναι σε... μηδενική βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι ο αριθμός συμβολαίων ήταν περίπου 6.000, ενώ φέτος από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα είναι 673! «Υπήρχαν χρονιές που το μέρισμα έφτανε ακόμη και στα 800 ευρώ», είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ο Μιχάλης Μήττας είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης. Οπως λέει, οι συνάδελφοί του στην αγορά της Θεσσαλονίκης «στην καλύτερη περίπτωση αμείβονται με 200 ευρώ το μήνα είτε παίρνουν κάποιο... χαρτζιλίκι»!

«Πλέον υπάρχουν αρκετοί πτυχιούχοι της Νομικής που προτιμούν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία και να γίνουν βιομηχανικοί εργάτες παίρνοντας 1.500 ευρώ το μήνα, καθώς δε βλέπουν κανένα επαγγελματικό μέλλον στην Ελλάδα. Εγώ γνωρίζω προσωπικά δύο περιπτώσεις συναδέρφων που παρέδωσαν την άδειά τους στο σύλλογο και πήγαν να δουλέψουν στην ταβέρνα των θείων τους στη Γερμανία. Το επάγγελμα της δικηγορίας είναι άμεσα εξαρτημένο από την πραγματική οικονομία. Η καλύτερη αμοιβή αυτήν τη στιγμή για ένα νέο δικηγόρο που θα έχει την ιδιότητα του συνεργάτη σε ένα γραφείο είναι 800 ευρώ. Πλέον το επάγγελμα τείνει να γίνει ελιτίστικο, όπως στο παρελθόν, καθώς αυτοί που θα μπορούν να επιβιώσουν θα είναι όσοι έχουν γονείς ή στενούς συγγενείς δικηγόρους. Οι υποθέσεις και οι πελάτες θα... κληρονομούνται», περιγράφει.

Η Ανδριάνα Φουλίδου θεωρεί ότι με τις παρούσες συνθήκες ένας νέος δικηγόρος είναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώσει, καθώς, όπως λέει, «με 250 ευρώ μηνιαία αμοιβή και την ίδια στιγμή έξοδα 150 ευρώ μόνο για εισφορές ο λογαριασμός δε... βγαίνει»! «Οι συνθήκες εργασίας για τους ασκούμενους ή τους νέους δικηγόρους είναι απαράδεκτες. Εκτός από τα εξαντλητικά ωράρια, έως 12 ώρες εργασίας την ημέρα, τις ελάχιστες αμοιβές, έως 250 ευρώ το μήνα, υπάρχει σε αρκετές περιπτώσεις και απαράδεκτη συμπεριφορά από τους συναδέρφους τους που τους ''προσλαμβάνουν''. Ως δικηγόρος είναι πολύ δύσκολο να βρεις εργασία ακόμη και αν αναζητήσεις κάτι στο εξωτερικό. Θα πρέπει να αλλάξεις επάγγελμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι "στην επαρχία δε βρίσκεις ούτε γραφείο για να κάνεις... άσκηση", είπε η Ανδριάνα Φουλίδου.