Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΣΠΙΣ: εξετάζεται η περίπτωση του πλαφόν στις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων


Σε πλαφόν στις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων της «Ασπίς Πρόνοια», που θα καλύπτει το 95% περίπου των δικαιούχων, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα των πρώην ασφαλισμένων στον όμιλο, οι οποίοι, τρία χρόνια μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του, παραμένουν στον αέρα. Το όριο, που, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων, είναι τα 30.000 ευρώ, όσα δηλαδή προβλέπονται βάσει του νόμου ως αποζημίωση για κάθε δικαιούχο που ήταν ασφαλισμένος σε εταιρεία της οποίας ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας.

Στη λύση αυτή φέρεται να καταλήγει η κυβέρνηση, έπειτα από συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους των ασφαλισμένων, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος, που εποπτεύει την ασφαλιστική αγορά. Στη συνάντηση έγινε σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να βρει μια οριστική λύση για το πρόβλημα, που διαιωνίζεται τρία χρόνια περίπου, χωρίς προοπτική να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Η αδυναμία αντιμετώπισης προσκρούει στην έλλειψη χρημάτων, στον βαθμό μάλιστα που ο υφιστάμενος νόμος για τους ασφαλισμένους της «Ασπίς Πρόνοια» προβλέπει την αποζημίωσή τους από το Εγγυητικό Κεφάλαιο, σε ποσοστό 70% και αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της εταιρείας. Με δεδομένο ότι όπως δείχνει η εμπειρία στη χώρα, η διαδικασία της εκκαθάρισης μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, αλλά και την οδυνηρή δημοσιονομική κατάσταση του κράτους, η προοπτική της ικανοποίησης των 250.000 ασφαλισμένων του ομίλου της «Ασπίς Πρόνοια» δείχνει ανέφικτη αλλά και χρονοβόρα.

Η λύση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος περιορίζει κατά πολύ το έλλειμμα των 600 εκατ. ευρώ περίπου που έχει αφήσει πίσω της η εταιρεία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι απλή, αφού προϋποθέτει προηγούμενη συμφωνία με την τρόικα για την προσφυγή σε δανεισμό του Εγγυητικού Κεφαλαίου, με εγγύηση τα μελλοντικά του έσοδα. Σε κάθε περίπτωση, εξασφαλίζει την ικανοποίηση του 95% των ασφαλισμένων, των οποίων οι απαιτήσεις διαμορφώνονται έως το προτεινόμενο όριο των 30.000 ευρώ και στον βαθμό που αποφασιστεί, θα δώσει ένα τέλος στην παράταση της αγωνίας τους.

Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_15_02/09/2012_494149